Sunt multi care considera ca au aceeasi capacitate de gandire pe parcursul intregii zile, dar de fapt pauza de masa este moment de ruptura in rutina zilnica a multor persoane. Cei ce cunosc acest aspect isi planifica intalnirile pana a lua pranzul sau dupa vreo 2 ore din moment ce au luat pranzul.
Ce de fapt are loc in organism de ne blocheaza de multe ori capacitatea de gandire? Cel mai simplu proces ce putem sa intelegem este trecerea sangelui de la cap la stomac unde are loc procesul digestiv. Creierul in lipsa oxigenului nu mai reuseste sa gandeasca la fel si nu mai reusim sa prestam lucru intelectual la acelasi randament ca si inainte.
Nu intotdeauna insa pranzul provoaca "incetenirea gandirii". Sunt zile cand dupa pranz reusim sa facem tot atat cat si inainte de pranz. Aici sunt mai multi factori care trebuie luati in consideratie: tipul mancarii, cantitatea, lipsa vitaminelor necesare (mai ales din seria vitaminelor B), desertul si altele.
Ca sa explic unele din efecte ale mancarii asupra activitatii creierului ar trebui sa fac referinta la cateva cercetari stiintifice din care va rezulta ca ceapa si usturoiul duc la scaderea capacitatii de gandire pe termen scurt, consumul de zahar ridicat atat in mancare cat si in bauturile carbogazoase si necarbogazoase vor provoca mai intai cresterea presiunii arteriale dupa care scaderea acesteia care are ca consecinta somnolenta, moleseala si alte simptome din sfera comei alimentare.
Multi nu sunt constienti, dar un factor important este mediul inconjurator. Aerul poluat poate sa blocheze capacitatea de gandire si in acelasi timp poate sa provoace greata, ameteala si alte efecte secundare nedorite. Din acest punct de vedere ar fi bine sa alegeti sa calatoriti cu unitatile de transport unde probabilitatea ca sa simtiti miros de combustibil, cauciuc ars sau gaze de esapament sa fie cat mai mica.
*Acest articol este in continua dezvoltare si poate fi completat ulterior. Ultima schimbare 12.02.2013
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu